Anderhalf jaar nadat Jan en Tineke de Boer besloten om de op hun fruitteeltbedrijf gevestigde zorgboerderij en boerenlandwinkel verder uit te bouwen, meldde de provincie Noord-Holland zich bij hen met het voornemen om de N23 dwars over hun grond aan te leggen. Met hulp van WLTM-makelaar Sjaak Swart is het echtpaar uit Westwoud er in geslaagd om een goede deal met de provincie te sluiten en 5 kilometer verderop, in Lutjebroek, een schitterend nieuw bedrijf op te richten.
"We waren er helemaal niet blij mee toen de provincie haar plannen voor de aanleg van de Westfrisiaweg ontvouwde," aldus Jan de Boer. "We zaten echt op een prachtige locatie in Westwoud, in een rustige omgeving, waar de zorgvragers op onze zorgboerderij nauwelijks werden blootgesteld aan externe prikkels." Op het 9 hectare grote bedrijf van Jan en Tineke de Boer vormde fruitteelt vanaf 1988 de hoofdmoot. Na goede ervaringen met één zorgvrager, die samen met een begeleider lichte werkzaamheden uitvoerde op het bedrijf van Jan en Tineke, besloot het echtpaar om een zorgboerderij te starten.
Streep door de rekening
"Daarnaast zijn we op onze oude locatie een boerenlandwinkel begonnen, waar we ons eigen fruit en een keur aan streekproducten verkochten." Toen de provincie aanklopte, was dit een flinke streep door de rekening van de familie De Boer. "Het begon allemaal net lekker te lopen, zowel met de zorgboerderij als onze winkel." Ook de arrangementen van 't Keetje, zoals Jan en Tineke hun bedrijf genoemd hebben, vonden steeds meer aftrek in de regio. "Toen de plannen van de provincie serieuze vormen begonnen aan te nemen, deden Jan en Tineke een beroep op WLTM-makelaar Sjaak Swart. "Daar hebben we geen spijt van gekregen. Het is heel fijn als er iemand met kennis van zaken, zonder emotie, objectief met je meedenkt."
Onderhandelen op basis van reconstructie
Swart adviseerde de familie de Boer om de onderhandelingen met de provincie te voeren op basis van reconstructie. "Dit betekent dat ik een schadeloosstellingsberekening heb gemaakt om het toenmalige bedrijf te verplaatsen naar een nieuwe locatie," licht Swart toe. "Het uitgangspunt hierbij was dat het inkomen en het vermogen van Jan en Tineke op een nieuwe locatie gelijk zouden moeten blijven." Na ruim 2,5 jaar onderhandelen sloot Swart namens Jan en Tineke een akkoord met de Provincie over de schadeloosstelling. "Sjaak heeft ons er met argumenten van overtuigd dat dit het maximaal haalbare was. Daardoor hadden we, na die lange periode van onderhandelen, een goed gevoel over de deal." Swart: "Het heeft sowieso de voorkeur om zo'n onteigening in een minnelijke sfeer met elkaar overeen te komen. Als het op een onteigening aankomt, eindig je met elkaar voor de rechter en is de kans zeer reëel dat je ook opdraait voor de kosten van de rechtsgang."
Nieuwe vestigingslocatie
Ruim voorafgaand aan de verkoop van hun bedrijf, waren de eigenaren van 't Keetje ondertussen gestart om zich te oriënteren op een nieuwe vestigingslocatie. De keuze viel uiteindelijk op een perceel van 4,2 hectare met twee woonhuizen en een gemetselde schuur in Lutjebroek. "Het was een vollegrondsbedrijf, dat onder meer bloemkool verbouwde," aldus Swart, die toevallig ook dit object in portefeuille had. "Omdat er een agrarische bestemming op rustte, waren we heel blij dat de gemeente zich welwillend opstelde," stelt De Boer. "Op de nieuwe locatie telen we weliswaar appels, peren en zachtfruit, maar met onze winkel en zorgboerderij ernaast is er wel sprake van een gemengd bedrijf." Na de aankoop in 2013 zijn er in 2014 en 2015 nieuwe bedrijfsgebouwen gerealiseerd en zijn erf en perceel ingericht. "Daarnaast hebben we de twee bedrijfswoningen en de schuur gerenoveerd."
Schitterend eindresultaat
Het eindresultaat is een schitterend bedrijf op een fraaie zichtlocatie, waar dagelijks tien tot twaalf mensen met een sociale, verstandelijke, lichamelijke of psychische hulpvraag een zinvolle dagbesteding hebben. "Ze helpen bij de meest uiteenlopende klusjes. Van het onderhouden van de fruit- en moestuin en het oogsten en verpakken van fruit tot het kloven van hout en het inmaken van jam en stoofpeertjes." Jan en Tineke kijken met tevredenheid terug op de begeleiding door WLTM-makelaar Swart. "Sjaak beschikt over veel expertise en vanaf het begin was er direct al een goede klik. Wij hebben de hulp van Sjaak als heel rustgevend ervaren. Net als bij het realiseren van onze nieuwe bedrijfsgebouwen, is het fijn als je bij dit soort trajecten kunt vertrouwen op professionals." Swart was in totaal betrokken bij twaalf dossiers, die te maken hadden met de aanleg van de N23. Het betrof hierbij een veelheid aan uiteenlopende bedrijven, van fruitteelt tot tuinbouw en veeteelt
.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van minnelijke onteigening? Of wilt u eens een vrijblijvend gesprek met één van onze makelaars over de mogelijkheden om uw bedrijf en/of grond te verkopen? Dan komen wij graag met u in contact.
|