Succesvol beroep op regeling 'Ruimte voor Ruimte' dankzij langjarig lobbytraject

 

Aan de Helleborusweg in Rockanje zijn recent zes schitterende nieuwbouw villa's in gebruik genomen. Op de zevende kavel wordt binnenkort gestart met de bouw. Aan de realisatie van deze nieuwbouw is een lang en intensief lobbytraject voorafgegaan. De voormalige eigenaar van de grond, Andre de Gruijter, is er met hulp van WLTM Makelaardij in geslaagd om met succes een beroep te doen op de provinciale regeling 'Ruimte voor Ruimte'.
 



Nadenken over de toekomst

Toen de provincie Zuid-Holland in 2003 bepaalde dat de locatie van het vermeerderingsbedrijf van De Gruijter als buitengebied werd aangemerkt, had dit grote consequenties voor De Gruijter. "Op het moment dat je te horen krijgt dat je bedrijf niet in een concentratiegebied of een intensiveringsgebied valt, zet dat je aan het denken over toekomst," aldus de voormalige vermeerderaar van jonge planten, zoals Helleborus. "Het betekende dat ik als eenling, in een gebied met wat verspreid glas, geen mogelijkheid had om het bedrijf te moderniseren. Het kwam er op neer dat wij met ons bedrijf zouden moeten verhuizen om een goede toekomst te hebben." Toen duidelijk werd dat de zonen van De Gruijter geen ambitie hadden om het bedrijf over te nemen, kozen De Gruijter en zijn vrouw ervoor om het bedrijf te beëindigen.


Onderhandelingen opstarten
In 2008 verstrekte De Gruijter aan WLTM Makelaardij de opdracht om de onderhandelingen op te starten met de gemeente Westvoorne, waartoe Rockanje behoort. De inzet van de gesprekken was het toepassen van de provinciale regeling 'Ruimte voor Ruimte'. Deze regeling maakt de bouw van vrijstaande woningen mogelijk na sloop van verouderde kassen en schuren in het buitengebied. "Het gemeentebestuur voelde hier aanvankelijk niet veel voor. Zij bleven vasthouden aan de oude, inmiddels gedateerde insteek van de regeling dat alleen kleinere bedrijven er aanspraak op konden maken," aldus De Gruijter. Daarnaast bleek de gemeente meer voor een grootschalige sanering te voelen, waarop WLTM-makelaar Jaco Eeltink bij alle kwekers in de omgeving de interesse polste om aanspraak te maken op de regeling. "Dit leidde er uiteindelijk toe dat wij ruim 20 hectare te saneren kassen van 18 opdrachtgevers in portefeuille kregen," licht Eeltink toe. "Dat vertegenwoordigde bijna driekwart van de totale saneringsopgave."


Intensieve lobby
Mede dankzij een wisseling in de gemeenteraad van Westvoorne is men binnen de gemeente uiteindelijk op een zakelijkere manier aan gaan kijken tegen de aanvraag van De Gruijter. "Dit is vooral te danken aan Jaco, die heel veel tijd en energie heeft gestopt in het overleg met gemeente en provincie," aldus De Gruijter. "Ik ben blij met zijn doorzettingsvermogen. Namens alle betrokken kwekers heeft hij intensief gelobbyd bij ambtenaren en wethouders en is hij er in geslaagd om de betrokken bestuurders te overtuigen." Het resultaat van dit intensieve lobbytraject is dat de gemeente in 2012 toestemming gaf om zeven villa's van maximaal 300 m2 op het perceel van De Gruijter te realiseren. "Daar was ik content mee, net zoals ik dat overigens in 2003 was, toen Jaco er in slaagde om 5,5 hectare grond met kassen in Vierpolders voor mij te verkopen. De verkoopprijs was toen hoger dan verwacht."
 

Na de sloop van circa 18.000 m2 glas en 3.000 m2 bedrijfsruimte op het perceel van De Gruijter, is het totale plangebied in één keer verkocht aan een projectontwikkelaar, die binnen een jaar zeven kavelkopers wist te vinden. Het eindresultaat, in de vorm van prachtige markante villa's, mag er absoluut zijn.