GEBR. HANSE; "WE WILDEN VAN OUD NAAR NIEUW EN DAT IS MEER DAN GELUKT."
De huiskavel van de ouderlijke boerderij was in eerder in 2000 al opgekocht door de gemeente voor de ontwikkeling van een bedrijvenpark. In die transactie werd de huidige boerderij van Kees Hanse aangeschaft en uitgebreid. Samen met zijn broer Erik (rechts op de foto) runt hij een akkerbouwbedrijf in Zierikzee. De gemeente vroeg hen later op de oude locatie nog een stuk grond te verkopen, maar dan zouden ze helemaal klem zitten met hun bedrijf. In 2011 zijn de onderhandelingen opnieuw gestart.
Snel schakelen
Er zat inmiddels een ambtenaar die meer begrip had voor hun situatie. Hij vond ook dat het bedrijf niet meer in de bestemming paste en beter helemaal kon verkassen. “Toen hebben we Jan Pollemans ingeschakeld. Die had eerder al waarden voor ons bepaald toen vader overleed,. We hebben ook nog ervaring opgedaan met een andere makelaar, maar die stond er te strak in naar de gemeente toe. Dat kan het proces onnodig vertragen, terwijl wij juist snel wilden schakelen. Jan voelde dat beter aan. Die komt zakelijk en betrouwbaar over en heeft ons in het hele proces goed bijgestaan. De gemeente heeft zijn taxaties grotendeels overgenomen. Omdat ze de nut en noodzaak van verplaatsing inzagen, waren ze ook bereid om met ons mee te bewegen.”
Logistieke winst
De Hanses zetten in op nieuw voor oud: voor de oude bedrijfsgebouwen moesten ze nieuwe kunnen zetten en de landbouwgrond moesten ze elders kunnen terugkopen. “Jan attendeerde ons erop dat het bij inlevering van een bouwkavel reëel was om ook een bouwvergunning terug te vragen bij de gronden die we beboeren aan de andere kant van Zierikzee. Ook die eis werd ingewilligd. Daar hebben we nu een bouwblok in optie. Als we daar opslag realiseren, zou dat heel veel transportbewegingen door de stad schelen.” Een klassieke win/win-situatie: de gemeente heeft de beoogde bouwgrond kunnen verwerven en de gebroeders Hanse hebben alles nieuw en het -ook nu al- logistiek beter geregeld.
Los van deze transactie hebben ze nadien nog een stuk landbouwgrond verworven. “Toen Jan dat kreeg aangeboden, dacht hij gezien de ligging meteen aan ons.”